Nieuws

Recente ontwikkelingen.

Energie & geld besparen door het investeren in efficiënte elektromotoren

Vanaf 1 juli 2023 moeten productiebedrijven voldoen aan een EU-verordening over het gebruik van elektromotoren. Naast de kostenbesparing op energie is er fiscaal voordeel te bepalen als je deze energiebesparende maatregelen doorvoert.

Delta lanceert nieuwe DIN-rail voeding Force-GT

De serie voldoet aan diverse internationale veiligheidscertificeringen en aan de normen voor de zware industrie en halfgeleiders. Efficiënte, energiezuinige en vooral stabiele voedingen.

Zuinig, zuiniger, zuinigst… IE5- IP55 pompaandrijving

De meeste pompen gebruiken onnodig veel energie. Delta biedt met de MPD-serie, energie-efficiënte, intelligente watervoorziening en bedieningsgemak.

Innomotion 15 jaar “drive for automotion”

15 jaar, een mooie mijlpaal om bij stil te staan en vooruit te kijken naar een voortvarende toekomst met een enthousiast team.

Delta goes Codesys

Delta lanceert in de komende maanden een nieuwe serie Motion Controllers en PLC’s die geprogrammeerd kunnen worden met Codesys software. Delta volgt hiermee de grote vraag in de markt naar een universele programmeertaal. Diverse leveranciers hebben zich hier inmiddels al bij aangesloten.

Energie & geld besparen door het investeren in efficiënte elektromotoren

Productiebedrijven zijn groot verbruikers van elektrische energie en veroorzaken hierdoor aanzienlijke CO2-emissies. Elektromotoren nemen hierin rond de 45% van het stroomverbruik voor hun rekening. De meeste middelgrote elektromotoren worden in de industrie gebruikt voor bijvoorbeeld compressoren, pompen en ventilatoren.

Nederlandse bedrijven zijn volgens het ‘Activiteitenbesluit milieubeheer’ verplicht energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Deze energiebesparings-plicht geldt bij een verbruik vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas per jaar. Door over te stappen op energiezuinige elektromotoren kan energieverbruik drastisch verlaagd worden.


In oktober 2019 heeft de Europese Unie een verordening opgesteld EU2019/1781, waarin bedrijven verplicht worden tot de inzet van motoren met een hoge efficiëntie.

DATUM

IE2 HOGE EFFICIËNTIE

IE3 PREMIUM EFFICIËNTIE

IE4 SUPER-PREMIUM EFFICIËNTIE

1 juli 2021

0,12 kW tot 0,75 kW, 2-, 4-, 6- en 8-polig

0,75 kW tot 1000 kW, 2-, 4-, 6- en 8-polig (inclusief ATEX- en remmotoren, exclusief Ex eb)

 

1 juli 2023

0,12 kW tot 0,75 kW, 2-, 4-, 6- en 8-polig
0,12 kW tot 1000 kW 2-, 4-, 6- en 8-polig Ex eb (verhoogde veiligheid)

0,75 kW tot 1000 kW, 2-, 4-, 6- en 8-polig (inclusief ATEX- en remmotoren, exclusief Ex eb)

75 kW tot 200 kW, 2-, 4-, en 6-polig Exclusief ATEX. Ex eb en remmotoren


Bedrijven kunnen bij investeringen in energiezuinige motoren en CO2-reductie fiscaal profiteren met de Energie-investeringsaftrek (EIA), dit uiteraard bovenop de lagere energierekening. De EIA geldt voor duidelijk omschreven investeringen die een forse energiebesparing opleveren, meer info is terug te vinden op
www.rvo.nl

Delta biedt met permanent magneetmotoren de mogelijkheid het energieverbruik te verlagen, te  voldoen aan regelgeving en eventueel te profiteren van fiscale voordelen.

Zie hieronder een video van het energie verbruik van een draaistroommotor ten opzichte van een permanent magneetmotor op basis van een zelfde vermogen.